A till Ö

Vår uppslagsbok, från alkolås till övergång.

A – DE – HI – LM – PQ – TU – Ö

A – D

Alkolås
Värmlandstrafik var det första länstrafikbolaget i landet som krävde att alla bussar skulle vara utrustade med alkolås. Numera gäller det även våra tåg och de fordon som kör färdtjänst och sjukresor med mera åt oss. Dessutom har vi alkolås i våra egna tjänstebilar.

Allergi
Om du är allergisk mot pälsdjur eller har andra allergier bör du sätta dig i främre delen av bussen för att minimera eventuella besvär. Ombord på våra tåg kan du fråga tågvärden vart det är lämpligast att du som allergiker sitter.

Anropsstyrd trafik
Anropsstyrd trafik är turer där det finns tidtabell men där du måste ringa i förväg för att bussen eller bilen ska komma. Beställ i förväg på 0771-32 32 00. Läs mer om Anropsstyrd trafik.

Anslutning
Står det i tidtabellen att det ska finnas anslutning mellan två busslinjer, väntar vi normalt 10 minuter efter ordinarie avgångstid på en försenad anslutande buss. Detta gäller även där en buss har anslutning från tåg. Tåg väntar normalt inte in en försenad buss. Ska du med en anslutande buss ska du berätta det för föraren så att han eller hon kan informera sin trafikledning om det uppstår förseningar.

Anslutningar som förloras om andra företag ändrar sina tidtabeller kan vi inte ta ansvar för.

Bagage på bussen
Mindre bagage (handbagage) kan du ta med och antingen förvaras mellan fötterna eller på de bagagehyllor som finns och du kan ställa bagage inne i bussen på hjulhusen. Det finns även ett litet bagageutrymme på utsidan bakom den bakre dörren. Större och skrymmande bagage måste av säkerhetsskäl vara fastspänt.

Bankkort
Du kan betala med bankkort på alla våra bussar och tåg.

De här bankkorten fungerar: Visa Bankkort, Visa Electron, Visa Betal-/Kreditkort, Mastercard Bankkort, Maestro, Mastercard Betal-/Kreditkort, Köpkort, GE Money Bank/Finax och JCB.

Barn
Barn som inte fyllt 7 år reser gratis i sällskap med betalande resenär (gäller även resenär med periodladdning). Detta gäller högst två barn per resenär. Har du fler barn med dig som är under 7 år betalar de skolungdomspris för biljetten. 6-åring som reser ensam (till exempel till och från förskolan) betalar skolungdomspris. Av säkerhetsskäl får barn under 6 år inte åka ensamma.

Barnstol
I varje buss som kör i vår regiontrafik finns två barnstolar. Stolen, som integrerats i sätets stolsrygg, är gjord för barn som väger upp till 20 kilo (upp till cirka fyra år). Ett enkelt handgrepp är det enda som krävs för att förvandla det vanliga sätet till en bilbarnstol.

Barnstolen är inte lämplig för spädbarn. De bör ha babyskydd som går att hyra på BB. Barnstolen bör kunna fungera ungefär från 6 månader, men det är alltid föräldrarna som måste avgöra eftersom det är svårt att ange en exakt ålder för när barnet kan sitta själv i barnstolen.

I våra bussar som kör tätortstrafik finns inte barnstolar.

Barnvagn
Du får ta med en barnvagn gratis, om det finns plats för den. I våra bussar kan barnvagnar smidigt spännas fast i bussens mittutrymme. Det finns plats för två barnvagnar i varje buss.

Ombord på våra tåg finns det också plats för barnvagnar och möjlighet att spänna fast dem. På de tåg som går Charlottenberg-Degerfors finns plats att spänna fast två vagnar och bebisen kan ligga kvar i vagnen. På de tåg som går Karlstad-Torsby finns det plats att spänna fast vagnen och låta bebisen ligga kvar om det inte är för mycket folk och flera barnvagnar.

Biljettautomater
Vi har biljettautomater utomhus på många platser i Värmland. Det finns två typer av automat, en stor och en liten. I den stora automaten kan du köpa periodladdningar och enkelbiljett och ladda reskassa. Du kan aktivera vilande biljetter och kolla saldo. Du kan också hämta laddningar i form av period eller reskassa som du köpt via vår webbshop i automaten, några timmar efter att du gjort köpet.

I de små automaterna kan du köpa enkelbiljett till tåghållplatser och betala med reskassa, aktivera vilande biljetter, kolla saldo och hämta köp du gjort i webbshopen.

Automaterna finns markerade på realtidskartan, klicka på Försäljning.

Biljettkontroll
Det är alltid ditt ansvar som resenär att se till att du har giltigt färdbevis. Kan du inte visa upp ett giltigt färdbevis vid kontroll, är du skyldig att betala resans pris och en kontrollavgift på 800 kr. Det är personal från ett biljettkontrollföretag som kontrollerar biljetterna på Värmlandstrafiks uppdrag. Alla kontrollanter har särskild legitimation.

Enkelbiljetten ska ha rätt datum, sträckan som står angiven på biljetten ska stämma med den du reser och ålderskategorin ska stämma med din ålder. För periodladdning på Värmlandskort gäller att perioden ska vara aktiverad. Den får inte användas när laddningen inte gäller eller utanför det område den gäller. Ålderskategorin ska stämma med din ålder.

Bussbälten
Numera finns det bälten i alla våra bussar. Det är lag på att du ska använda bältet om det finns.

Bussgods
Bussgods sköts idag av ett företag som heter Bring. Vi har ingen bussgodshantering ombord på våra bussar eller tåg, distributionen sköts i egen regi av Bring. Du måste lämna in det hos ett av deras bussgodsombud. En förteckning över dem finns på www.Bussgods.se.

Bytestid
Ibland behöver du byta mellan två olika linjer. För att resan ska fungera som du tänkt dig rekommenderar vi att du räknar med en viss tidsmarginal vid byten. Den bytestid som gäller för att få ersättning enligt vår förseningsersättning, är den som vår reseplanerare på webbplatsen och i mobilappen föreslår. Dvs normalt cirka 5-10 minuter.

Centralsjukhuset
Värmlandstrafik har en informationsdisk vid Centralsjukhuset. Här kan patienter och besökare beställa färdtjänst och sjukresor. Men du kan också köpa biljetter och periodladdningar till vår vanliga linjetrafik och få information om trafiken. Öppettiderna är måndag – fredag 08.00 – 16.30, med reservation för vissa storhelger. Lördagar och söndagar stängt.

Cykel på bussen
Vi har tyvärr inte plats att ta med cyklar ombord på våra nya bussar.  Vikbar cykel kan tas med i mån av plats och ska då placeras ihopvikt i bagageutrymmet.

Vi erbjuder också cykel till uthyrning.

Cykel på tåget
Cykel får tas med i mån av plats. Kostnad är 20 kr och du kan betala med Swish. Ihopfälld cykel tar vi med utan kostnad. På  TiB:s tåg är det dåligt med förvaringsutrymme. De tar max 2 cyklar.

Duo/familjebiljett
Gruppbiljetten Duo/familj gäller för er som reser tillsammans. Duo/familj gäller för max fem personer varav 1-2 personer över 20 år och 3-4 personer under 20 år och säljs till förmånligt pris. Medföljande barn under 7 år räknas in i de 3-4 personer under 20 år som ingår i biljetten. Till att börja med finns Duo/familj för resor i tätortstrafik.

Till toppen

E – H

Elektronisk enkelbiljett
Om du betalar enkelbiljetten med reskassa läggs biljetten automatiskt på kortet, om du inte säger till föraren att du hellre vill ha pappersbiljett.

Elmoped, elscooter
Tre- eller fyrhjuliga elmopeder/elscootrar med styre är instabila fordon som inte kan tas med i våra fordon på ett trafiksäkert sätt.

Elsparkcykel
Vikbar elsparkcykel får du ta med dig i mån av plats på Värmlandstrafiks bussar och tåg. På våra bussar ska den vara ihopvikt och läggas i bussens bagageutrymme. På våra tåg får den tas med ihopvikt utan kostnad och förvaras på plats lämplig för bagage (tågvärden avgör). Är den stor och inte kan vikas ihop får den tas med mot en kostnad av 20 kr.

Entreprenör
Värmlandstrafik kör inte bussarna, tågen eller färdtjänstbilarna själv. Det är olika entreprenörer och deras förare som kör åt oss. Stora och små företag, vars tjänster vi upphandlar. I den upphandlingen ställer vi även krav på alkolås, annan trafiksäkerhet, komfort och miljö.

Ersättningstrafik
Ersättningstrafik används när det är någon störning i tågtrafiken och resan istället behöver göras med buss. Vid följande tågstationer finns hållplatsskyltar för ersättningsbussar: Arvika (en skylt i vardera riktning), Charlottenberg, Edane, Karlstads centralstation, Kil, Kristinehamn, Sunne, Säffle, Torsby, Västra Ämtervik och Åmotfors.

Expressbussar
Expressbusstrafiken sköts av andra företag. Värmlandstrafik kan inte påverka deras tidtabeller. Våra biljetter gäller inte på expressbussar. Vill du åka buss utanför länet är det expressbussföretagen du ska kontakta.

Flex 10/60
Flex 10/60 är en flexibel periodladdning, perfekt för dig som reser regelbundet men inte varje dag. Flex 10/60 består av 10 resdagar som du aktiverar en i taget under en tidsperiod på 60 dagar. Läs mer här.

Vi kör anropsstyrd flygbusstrafik till flygplatserna i Torsby och Karlstad. Läs mer under länken Flygbussar.

Företagsresor, Företag flex mobil
Vill du köpa din tjänsteresa, som arbetsgivaren betalar? Då har vi en mobiltjänst för dig och din arbetsgivare. Läs mer här: Företagsresor

Förköpsbiljett
Alla enkelbiljetter för resa i länstrafik med buss eller tåg, som du köper på våra fasta försäljningsställen och i våra automater, är förköpsbiljetter. De gäller för en enkelresa inom fem dagar från inköpsdatum.

Enkelbiljetter för resa i tätort som du köper på våra försäljningsställen och i automaten är giltiga direkt.

Försäkringskassans förmånsintyg
Försäkringskassans förmånsintyg för förtidspensionärer och långtidssjukskrivna ger rätt till pensionärsrabatt på Värmlandstrafiks Flex 10/60. Ingen rabatt på övriga biljetter och periodladdningar.

Grundskoleladdning till Värmlandskortet
Grundskoleladdningen säljs av Värmlandstrafik till kommunerna. Du kan inte köpa det som privatperson. Läs mer under länken Skola.

Gruppresa med Värmlandstrafiks bussar och tåg
Läs mer här.

Gymnasieladdning till Värmlandskortet
Gymnasieladdningen säljs av Värmlandstrafik till kommunerna. Du kan inte köpa det som privatperson. Läs mer under länken Skola.

Handbagage
Handbagage, som du kan placera i bussen eller på tåget utan att störa andra resande, får du ta med gratis. Läs mer under rubriken Bagage på bussen ovan.

Handikappanpassning, tillgänglighet
Läs mer här.

Helgtrafik
Se Tidtabeller › Helgtrafik.

Hittegods
Har du tappat eller glömt någonting ombord på våra fordon?
Läs mer här.

Husdjur
Du får ta med hundar, katter och andra husdjur gratis på våra bussar och tåg. Av hänsyn till  resenärer med allergi ska djur åka så långt bak i en buss som möjligt. På tågen finns skyltat vid ingångsdörren vart du som reser med ditt husdjur ska gå in. Du måste hålla djuret kopplat eller ha det i en transportbur.

Till toppen

I – L

Inlines och skateboards
Du får gärna ha med inlines, andra sorters rullskridskor, skateboard, hooverboard, kickboard med styre och liknande som bagage på bussen och tåget. Du får inte använda dem ombord på fordonen eller på hållplatsområdet. Detta är för din egen och medpassagerarnas säkerhet.

Internet ombord
Vi har gratis internet ombord på våra tåg och på alla våra bussar. Välkommen att använda det. För att surfa gratis behöver du bara skapa ett nytt konto med din e-postadress och lösenord. Du får då tillgång till 1 GB fri datatrafik i månaden. Under Mina sidor i det systemet kan du köpa till mer datatrafik om du har behov av det. När du använder vår tjänst för internet ombord får du inte bryta mot svensk lagstiftning och inte surfa på material som kan uppfattas som stötande för medresenärerna.

Behöver du support kan du använda leverantören Oxyfi:s online-formulär eller skicka e-post till support@internet–access.net. Värmlandstrafik har ingen möjlighet att ge support på den här tjänsten.

Interrailkort
Interrail Pass och EUrail Pass gäller på regionala tåg och bussar som ersätter tåg. De gäller inte på Värmlandstrafiks bussar.

Kompletteringstrafik
För dig som bor långt från ordinarie trafik driver vissa kommuner kompletteringstrafik. Vill du veta mer om hur det är just hos dig, tala med din kommun. Du kan också läsa mer under Resa/Kompletteringstrafik.

Kontantlöst på våra bussar och tåg
För att göra miljön ombord på våra bussar och tåg säkrare för dig som reser med oss och för förarna tar vi inte emot kontanter ombord på Värmlandstrafiks bussar eller på våra tåg som körs av Tågkompaniet. Vill du köpa din biljett kontant, gör det i förväg vid våra försäljningsställen.

På vår anropsstyrda trafik i vissa tätorter går det däremot att fortfarande att betala med kontanter.

Kortläsare
Kortläsare för att läsa Värmlandskort finns ombord på bussen, vid våra försäljningsställen och i automaterna.

Kreditkort
Se Bankkort för mer information.

Kundcenter Karlstad och Centralsjukhuset
Välkommen till vårt kundcenter på busstationen i Karlstad. Här får du hjälp med buss- och tågtider och biljettfrågor. Kundcenter säljer alla våra olika biljetter och kort och kan ge tips om vad som passar dig och dina resor bäst. Öppettider måndag-fredag kl 07.00-20.00, lördag och söndag 10.00-17.00.

Vänthallen är öppen måndag-fredag kl 06.00-21.00, lördag 08.00-17.00 och söndag 09.00-18.30. OBS! Ändrade öppettider vid storhelger.

I vänthallen finns toaletter, varav en är öppen dygnet runt. Där finns också förvaringsskåp där du kan låsa in ditt bagage, wifi, laddningspunkter för teknisk utrustning och självserviceautomater för kaffe och fika, liksom en egen, lugn hörna för resenärer som åker sjukresa eller färdtjänst i vår ordinarie trafik.

Vi har även ett kundcenter vid Centralsjukhuset. Här kan du beställa färdtjänst och sjukresor och köpa biljetter och periodladdningar till vår vanliga linjetrafik. Öppettiderna är måndag – fredag 08.00-16.30, utom vid vissa storhelger. Lördagar och söndagar stängt.

Lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter
1 april 2016 trädde den nya lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter (2015:953) i kraft. Länk till lagtexten hittar du här.

Ledsagare
Har svårt att förflytta dig från ett fordon till ett annat på grund av funktionshinder? Då kan du få hjälp med ledsagning i linjetrafik. Beställ hos oss på 0771-32 32 00. Ledsagningen utförs av taxi.

Länsgräns, resa över
Värmlandstrafiks periodladdningar kan användas för resa med våra tåg och bussar på sträckorna Säffle-Åmål, Årjäng-Bengtsfors, Filipstad-Hällefors, Nykroppa-Hällefors, Värnäs-Malung, Kristinehamn-Karlskoga, Kristinehamn-Degerfors och Kristinehamn-Gullspång.

Vissa av våra periodladdningar gäller också på Länstrafiken Örebros sträcka Karlskoga-Degerfors (L502) och på Västtrafiks bussar på sträckorna Säffle-Åmål (L774), Årjäng-Bengtsfors (L755) samt på Dalatrafiks bussar på sträckan Värnäs-Malung (L209). Läs mer under Biljetter och priser.

Till toppen

M – P

Mobilapp
I appen Värmlandstrafik så ser du alltid när nästa buss eller tåg kommer. Du kan även få störningsinformation i appen och se i realtid om bussen eller tåget är i tid.

Lägg in dina vanligaste resor under Sök/Köp resa så har du en förprogrammerad reseplanerare med karta och kan alltid se när nästa resa är möjlig. Du kan köpa enkelbiljett, gruppbiljett, 24-timmars eller  72-timmarsbiljett för resor i hela länet, även i de tätorter där vi kör trafiken. Du betalar med bankkort, via Klarna faktura eller Swish.

Appen finns på Android Market/Google Play och i App Store.

Nattbussar
På vissa linjer i Karlstadsområdet går det nattbussar vid helgerna.

Nyinflyttad-kort
Till dig som flyttar inom en kommun eller till en kommun i Värmland ger vi en inflyttningspresent i form av ett presentkort till 14 dagars fria resor. Väljer du att lösa in presentkortet skickar vi ett provåkarkort till dig. Vi delar ut max ett nyinflyttkort per hushåll. Se Provåkarkort för mer information om hur själva kortet fungerar.

Närresa
Vill du bara åka en kort resa, högst 10 km, kanske över en zongräns? Då är det en närresa. Närresan kan du bara köpa ombord på bussen, om ressträckan är max 10 km och om start och stopp är längs samma linje. Säg till föraren att det är en närresa du vill ha.

Pendlarområde
De färglagda områdena på vår zonkarta är grupper av kommuner. De gäller för våra olika periodladdningar. Observera att det även finns periodladdningar för de tätorter där det körs tätortstrafik.

Periodladdning, Värmlandskort
De flesta periodladdningar på Värmlandskortet finns för 14, 30 och 365 dagar. Skolungdom och ungdom får rabatt.

Våra periodladdningar är oftast vilande när de hamnar på ditt Värmlandskort. När du vill aktivera din period håller du kortet mot en kortläsare och svarar ja på frågan om du vill aktivera. Då tickar giltigheten i gång. Kortläsare finns ombord på bussen, vid våra försäljningsställen och i automaterna

Periodladdningen ger ett avdrag på enkelbiljettpriset om du vid något tillfälle ska göra en resa med Värmlandstrafik utanför laddningens giltighetsområde.

Personlig tidtabell, Min tidtabell
En personlig tidtabell är ett tidtabellshäfte med de linjer som du använder oftast. Du sätter ihop den själv genom formuläret. Sedan väljer du om du vill få den i mejlen som pdf eller om du vill ha den tryckt och hemskickad. Läs mer.

Provåkarkort
Till bilägare som bor i närheten av några av våra buss- eller tåglinjer skickar vi då och då ut ansökningsblanketter med erbjudande om provåkarkort. I första hand söker vi personer som regelbundet reser till och från arbetet med bil men också personer som ibland reser kollektivt och kan tänka sig att göra det mer.

Provåkarkortet är laddat med 14 dagars fria resor i hela länet, från och med den dagen kortet aktiveras. Det gäller på alla våra bussar och tåg, samt på Karlstadsbuss och vissa SJ-avgångar. Ombord på SJs tåg behöver du visa upp ett aktiveringskvitto tillsammans med kortet. Kvittot kan du skriva ut vid en biljettautomat, ombord på en buss eller vid ett försäljningsställe.

När provåkarperioden är förbrukad kan kortet laddas om med reskassa eller en ny period. Provåkarkortet är inte personligt utan kan lånas ut till andra familjemedlemmar. Däremot får det inte säljas vidare.

Till toppen

Q – T

Resekortet
Karlstadsbuss motsvarighet till Värmlandskortet heter Resekortet.

Reskassa
Du kan tanka in pengar på ditt Värmlandskort och använda reskassan att betala din enkelbiljett med när du reser. Betalar du sedan enkelbiljetten med reskassan får du rabatt. Du kan också använda reskassan när du köper periodladdning, men då får du ingen rabatt. Ombord på våra tåg kan du inte betala med reskassa. Minsta belopp att ladda är 100 kr ombord på bussen och i vår webbshop. I biljettautomater och hos våra försäljningsställen är minsta belopp att ladda 1 kr.

Resenär med rullstol, elrullstol, permobil och liknande
Ombord på våra bussar: För att en rullstol ska få medfölja i linjetrafik så får totallängden vara max 120 cm och totalbredden (mätt på bredaste stället) vara max 70 cm. Vikten för rullstol + resenär får inte överstiga 300 kg. Rullstolen ska placeras på avsedd plats och fästanordningarna ska användas.

Tre- eller fyrhjuliga elmopeder/scootrar med styre är instabila fordon som inte kan tas med i våra fordon på ett trafiksäkert sätt.

Ombord på våra servicelinjer: Servicelinjerna är speciellt anpassade för bland annat rörelsehindrade personer. Du som reser i rullstol eller med rollator kan ta dig ombord utan problem.

Ombord på våra tåg: Våra samtliga tåg kan ta emot rullstolar med motor och permobiler.

Rullstol utan motor eller rullator får du ta med gratis.

Servicetrafik

Beställning av sjukresa, färdtjänst eller anropsstyrd trafik 0771-32 32 00: vardagar kl 07.00 – 19.00, lördagar 08.00 – 17.00 och söndagar 09.00 – 17.00 (med reservation för större helgdagar). Planerad sjukresa vill vi helst att du bokar senast kl 15.00 vardagen innan du ska åka. Då kan vi ge dig bäst service. Akut sjukresa eller direktresa för färdtjänst går bra att boka dygnet runt på 0771-32 32 00.

Har du andra frågor kan du ringa vår växel 010-48 48 100. Växelns öppettider är måndagar – fredagar kl 08.00 – 16.00, lunchstängt 12.00 – 13.00.

Skidor
Skidor som är max 150 cm långa kan tas med i bagageutrymmet, i mån av plats. Inuti våra regionbussar finns skidställ. Skidorna ska transporteras i skidfodral. Ombord på våra tåg går det också bra att ta med skidor.

Skolkort
Läs mer under länken Skola.

Skolungdom
Har du fyllt 7 år men inte 20 år får du rabatt på våra enkelbiljetter och periodladdningar. Om föraren eller kontrollanten frågar ska du kunna styrka din ålder med legitimation. I stort sett alla våra periodladdningar finns för skolungdom. Se även uppslagsordet Ungdom.

Stationer
Allt om järnvägsstationerna i Värmland (och hela landet) hittar du på denna sida. Där finns information om öppettider, service, tillgänglighet, toaletter, eventuell servering, aktuella avgångar och en karta var stationen är belägen.

Stående resenärer
Våra bussar har plats för 47 sittande och omkring 50 stående. Får vi stående resenärer ska hastigheten sänkas till max 70 km/tim.  Vi kan ta stående resenärer i inom tätorterna (hela Hammarö räknas som tätort) utan att sätta in förstärkningar.

Rutinen är att om det blir stående resenärer på en linje så för entreprenören Nobina en dialog med Värmlandstrafik om ett förstärkningsfordon behöver sättas in. Detta fordon går då i trafik under 10 arbetsdagar. Efter det görs en utvärdering om det finns fortsatt behov av förstärkning.

Swish
I vår mobilapp är numera Swish ett av betalsätten.

Ombord på våra tåg kan du betala tågbiljetten direkt med Swish, utan att gå via appen. Fråga tågvärden hur du gör.

Tidtabeller
Avgångar, ankomster och resdagar hittar du i tidtabellen. Den finns här på vår webbplats, i vår app och som trycksak. Du kan även ringa vår kundservice på 0771 – 32 32 00. Där får du tidtabellsupplysning av en operatör eller via vårt automatiska talsvar. En tryckt tidtabell kan du beställa via länken Personlig tidtabell här på webbplatsen.

Tilläggsavgift
Det är alltid ditt ansvar som resenär att se till att du har giltigt färdbevis. Kan du inte visa upp ett giltigt färdbevis vid kontroll, är du skyldig att betala resans pris och en tilläggsavgift på 800 kr.

Det är personal från ett biljettkontrollföretag som kontrollerar biljetterna på Värmlandstrafiks uppdrag. Alla kontrollanter har särskild legitimation.

Toaletter
Det finns inga toaletter på våra bussar. Dessa har tagits bort eftersom de tar plats och användes mycket sällan samtidigt som vi enligt lagkrav måste uppfylla de tillgänglighetskrav som finns. Bussarna är bland annat anpassade för resenärer med rörelsehinder. Handikappanpassade toaletter finns på tre bytespunkter i länet, Rudsbyn, Graninge (Molkom) och Värnäs.

Här finns en karta över var det finns tillgängliga toaletter ute i länet.

Trafikupplysning Värmland
Vill du veta mer om värmländska buss- och tågtider än du hittar här, med hjälp av reseplaneraren och våra tidtabeller på nätet? Ring vår kundservice 0771-32 32 00. Öppettider: måndag-fredag kl 07.00 – 19.00, lördag-söndag kl 10.00-17.00 och julafton kl 08.00 – 15.00. Vårt röststyrda talsvar på tel 0771-32 32 00 finns tillgängligt dygnet runt.

Trafikinformation, grannlän
Västtrafik, 0771-41 43 00. Länstrafiken i Örebro 0771-55 30 00, Dalatrafik 0771-95 95 95.

Tågtrafik
Värmlandstrafik kör tåg på sträckorna Karlstad-Kristinehamn-Degerfors, Karlstad-Kil-Torsby samt Karlstad-Kil-Arvika-Charlottenberg.
Vår tågentreprenör heter Tågkompaniet. Kom ihåg att du inte kan köpa biljetter ombord med kontanter. Däremot kan du betala med kort eller Swish.

Vi ansvarar inte för SJs tidtabeller. Ibland gäller våra periodladdningar även hos dem, se mer under Biljetter och priser.

Tätortstrafik
På fem håll i länet; i Arvika, Karlstad, Kristinehamn, Säffle och Torsby, går det tätortstrafik med buss och ibland anropsstyrd trafik med bil.

Till toppen

U – Ö

Ungdom
Har du fyllt 20 men inte 26 år får du rabatt på våra enkelbiljetter och periodladdningar. Om föraren eller kontrollanten frågar ska du kunna styrka din ålder med legitimation. I stort sett alla våra periodladdningar finns för ungdom. Se även uppslagsordet Skolungdom.

Utländsk information
Information in foreign languages
Information på engelska, arabiska, farsi och somaliska: klicka på länken:
Information in english, arabic, farsi and somali: click on the link: http://www.varmlandstrafik.se/in-english

Vapen ombord
Det är tillåtet att ta med oladdade och säkrade vapen vid resa med våra bussar och tåg men du, som är licensinnehavare till vapnet, måste vara väl insatt i vilka regler som gäller vid transport av vapen och ammunition.

Värmlandskortet
Du kan ladda Värmlandskortet med period eller reskassa eller bådadera. Kortet är kontaktlöst, så du behöver bara hålla det nära kortläsaren.

Karlstadsbuss kort, Resekortet, ser annorlunda ut men fungerar tekniskt på samma sätt som Värmlandskortet.

Webbshop
Via vår webbshop kan du köpa periodladdning eller ladda ner pengar till reskassa och betala med bankkort eller internetbank. Gör ditt köp senast klockan 18.00 dagen innan du ska resa, för att vara säker på att pengarna eller laddningen hinner föras över till kortet nästa gång du ska använda det. När du går ombord på bussen eller tåget och använder kortet överförs det du köpt automatiskt. Du kan även hämta det du köpt via webbshop till kortet via våra nya biljettautomater.

Zon
De något mindre områden som är markerade med siffror på kartan gäller för våra enkelbiljetter. Observera att det även finns zoner för de tätorter där det körs tätortstrafik (Arvika, Karlstad, Kristinehamn och Säffle). De flesta zoner består av kommunerna i Värmland, men vi har delat på Torsby kommun och Karlstad kommun eftersom de är så stora.

Hela Hammarö ingår i Hammarö-Karlstads tätortszon, zon 21, tillsammans med hela Karlstads tätort, inklusive Alster, Skattkärr, Vallargärdet och Skåre.

Åka med bussen
I tidtabellen ser du när bussen passerar din hållplats. Vänta där. När bussen kommer, kontrollera att den har rätt linjenummer/destination. Ge tecken till föraren att du vill åka med.

Vill du inte åka med den buss som kommer, ta gärna ett steg bakåt för att markera detta för föraren. Stig på bussen, tala om vart du ska resa och betala. När du vill stiga av, tryck på någon av bussens stoppknappar.

Åka med tåget
I tidtabellen ser du när tåget passerar din hållplats. Vänta där. Om hållplatsen har en påstigningstavla (plåtstins), så vrid den mot det håll ditt tåg kommer ifrån. När tåget kommer vänder du tillbaka påstigningstavlan och stiger på tåget. Betala till föraren eller ta en plats och vänta på ombordpersonalen. När du vill stiga av använder du de stoppknappar som finns på en del av våra tåg. Om du reser med ett tåg utan stoppknappar så stannar det ändå.

Årsladdning
Du kan köpa i stort sett alla våra periodladdningar som årsladdning. Finns även för skolungdom och ungdom. Laddningen gäller i 365 dagar och du betalar för 10 månader.

Övergång mellan bussar och tåg
Det går att lösa övergångsbiljett mellan de flesta av våra olika bussar och tåg. Det gör resan smidigare för dig och ofta billigare, eftersom du inte behöver betala mer än maxpris för resan. Köp alltså biljett för hela resan när du går på den första bussen eller tåget. Sedan visar du upp den vid buss- eller tågbytet. Biljetten gäller under giltighetstiden vid byte.

Värmlandstrafiks enkelbiljetter gäller inte vid övergång till SJ:s tåg.

Läs mer om övergångsresor under Mer om enkelbiljetter.

 

Till toppen